Beleggen in vastgoed

Zo eenvoudig als het smeren van je boterham

Beleggen in vastgoed, het klinkt als iets voor de happy few. Maar met een beetje gezond verstand en de juiste partner biedt het uitzicht op een waardevaste langetermijninvestering met een mooi rendement.

‘Een huis bouwen om te verhuren’, het is wellicht niet je eerste gedachte als je je spaarcenten wat extra rendement wil geven. Je ziet op tegen ‘het gedoe’ van een bouwproject, de tijd die je erin moet steken enz. Dus laat je je spaarcenten gewoon op de bank, al brengen ze daar weinig tot niets op.

Maar wat als er een partij zou zijn die je alle zorgen uit handen neemt? En die bovendien ruim ervaring heeft met het bouwen van 'basiswoningen', specifiek voor de verhuurmarkt. Die bijvoorbeeld weet welke materialen en afwerkingen het goed doen op de verhuurmarkt, maar minder duur zijn dan wanneer je voor jezelf zou bouwen. Wat zich rechtstreeks vertaalt in extra rendement voor jou.

Waarom beleggen in vastgoed zeker ook iets voor jou kan zijn

AVL WONINGBOUW - AL BIJNA 40 JAAR DÉ SLEUTEL-OP-DE-DEURFIRMA VAN LIMBURG

Met meer dan 4500 woningen op de teller weten we waarover we spreken: investeren in vastgoed rendeert. Niet in het minst voor onze klanten; de voorbije 40 jaar is hun woning alleen maar in waarde gestegen. Zonder uitzondering. Ook wie pas 10 jaar geleden bouwde kan vandaag gemiddeld al spreken van een meerwaarde van rond de 30 %. België is en blijft nu eenmaal een land met een stabiele vastgoedmarkt.

Beleggen in vastgoed

Hoe garandeert AVL Woningbouw jou een zorgeloze investering?

Beleggen wordt al snel geassocieerd met 'aandelen' en 'risico'. Dat klopt uiteraard; de aandelenmarkten kunnen nu eenmaal erg volatiel zijn en het uitkeren van dividenden kan je onmogelijk zien als een 'verzekerde opbrengst'. Investeren in vastgoed daarentegen is investeren in een stabiele, gestaag groeiende markt in combinatie met een maandelijks, vast inkomen. 

Daar bovenop garandeert AVL Woningbouw je gemoedsrust dankzij:

#1 RAAD & DAAD

In de eerste plaats dankzij professioneel, onafhankelijk advies. De adviseurs van Hypotheekwinkel beantwoorden graag al je vragen met betrekking tot investeren in vastgoed.

#2 EEN VASTE PRIJS

Vervolgens zorgt AVL Woningbouw ervoor dat je vooraf precies weet waaraan je begint. Wij bouwen immers op maat tegen een vooraf vastgestelde prijs. Met andere woorden: geen onaangename verrassingen achteraf.

#3 ONTZORGING

AVL Woningbouw neemt je bovendien ‘alle gedoe’ uit handen. We vragen je op enkele cruciale momenten je goedkeuring, maar nemen verder het hele bouwproces op ons.

#4 GARANTIES

Onze nieuwbouwprojecten komen met uitgebreide garanties, wat jou als investeerder beschermt en extra zekerheid biedt.

Joris en Wouter van Hypotheekwinkel

Deze mannen staan op het punt je te helpen

Maak kennis met Joris en Wout, financiële adviseurs bij Hypotheekwinkel.

Het raadplegen van financieel experts voordat je in vastgoed investeert, is cruciaal voor een succesvolle en weloverwogen beslissing. Zij bieden waardevolle inzichten en helpen bij het identificeren van de beste investeringsmogelijkheden, waardoor je rendement kan maximaliseren. 

hoe zit het met de vraag naar huurwoningen?

de huurmarkt

De huurmarkt groeit en alle indicatoren geven aan dat die trend blijvend is.

Daar komt bovenop dat er een tekort aan huurwoningen is, en dat huurders veeleisender zijn geworden. Wat betekent dat ze nieuwbouw verkiezen boven een bestaande of gerenoveerde woning, omdat ze daarmee ook op langere termijn zorgeloos kunnen wonen.

Op die markt zit jij als investeerder gebeiteld

  • Jouw nieuwbouwwoning voldoet aan de nieuwste normen voor energie-efficiëntie en duurzaamheid, wat leidt tot lagere energierekeningen voor je huurders.

  • Aangezien alles in een nieuwbouwwoning nieuw is, zijn de kosten voor onderhoud en reparaties in de eerste jaren na de bouw verwaarloosbaar, en sowieso een pak lager dan bij oudere eigendommen.

  • Tenslotte: waar zou je zelf liefst wonen? In een woning op leeftijd met alle kwaaltjes van dien, of in een aantrekkelijke, eigentijdse nieuwbouw met alle voorzieningen, op maat van jouw levensstijl? Juist ja.

Dat alles maakt jouw woning aantrekkelijker in een markt waarin de vraag groter is dan het aanbod, waardoor jij minder risico loopt op leegstand en een hoger dan gemiddelde huurprijs kunt vragen. Met andere woorden: waardoor jouw belegging naar meer smaakt.

Zij hebben de smaak al te pakken

Jaar na jaar zet AVL Woningbouw zijn vakmanschap in om hoogwaardige woonprojecten te voltooien.

Onze instapklare woningen en appartementen zijn het resultaat van zorgvuldige planning en een passie voor bouwen.

Ontdek hier een selectie van onze voltooide projecten, die nu vreugdevolle warme nesten zijn voor onze klanten.

Kant-en-klare projecten voor de snelle beslissers

Wil je sneller gaan? Bekijk dan zeker eens de projecten die momenteel op stapel staan. Ze zijn vergund, alle keuzes zijn gemaakt, dus je kan er zo instappen. En gezien de termijn tot aan de oplevering daardoor per definitie korter is dan bij een nieuw project, begint je investering dus ook sneller te renderen. 

  • Moderne villawoning te Beringen
    BTW vermindering tot € 46.800 nu aan 6% btw
    EPB: A+

    Villawoning aan 6%

    Beringen
  • Nieuwbouwwoningen te Beverlo
    Lot 1 + 2: VERKOCHT
    EPB: A+

    Nieuwbouwwoningen

    Beverlo
  • Residentie Albatros te Helchteren
    BTW vermindering tot € 28.800 nu aan 6% btw
    EPB: A

    Residentie Albatros

    Helchteren

EEN HELE BOTERHAM?
WE WETEN HET!

Toch nog één ding want bovenop de (niet belaste) huurinkomsten - waarmee je huurders je lening afbetalen - geeft investeren in een huurwoning je uitzicht op een aantrekkelijke waardestijging van het goed op zich.

Daar bovenop wordt investeren in vastgoed algemeen gezien als een goede bescherming tegen inflatie, omdat huurprijzen en vastgoedwaarden mee stijgen met de inflatie.

Over de voorbije 10 jaar steeg de gemiddelde huurprijs voor woningen en appartementen daardoor alleen al met zo’n 30%.

‘Een huis bouwen om te verhuren’ was dus wellicht niet het eerste waar je aan dacht, maar geef toe, het is zeker een piste die je moet verkennen wanneer je je spaarcenten optimaal wil laten renderen.

Blog

Bouw in vertrouwen, met dé stabiele woningbouwer van Limburg

Zorgeloos investeren in een (opbrengst)woning

Mijn tweede warm nest. Op maat. Prijsvast

Veelgestelde vragen

Investeren in vastgoed

Hoe bereken ik de rendabiliteit van mijn investering in vastgoed?

Het totale rendement op je investering bereken je op basis van drie elementen: de huuropbrengst, de potentiële meerwaarde en de verhouding van je eigen inbreng ten opzichte van het bedrag dat je leent. Het jaarlijkse rendement bereken je heel eenvoudig door je jaarlijkse netto-inkomsten (de huurinkomsten minus de kosten) te delen door de totale investering. Bijvoorbeeld: een netto huuropbrengst van 10.000 euro per jaar op een investering van 250.000 euro geeft een rendement van 4%. Daar komt dan aan het einde van de rit de meerwaarde die je realiseert bij de verkoop van je pand nog bovenop.

Betaal ik belastingen op mijn investering in vastgoed?

Bij de aankoop van vastgoed betaal je registratierechten (voorheen bekend als schrijfgeld). Daar staan anderzijds een aantal aftrekposten tegenover: kostenaftrek, investeringsaftrek van je lening en een bijkomende investeringsaftrek. Het voordeel van privé te investeren in vastgoed is dat de meerwaarde die u op termijn realiseert bij de verkoop niet belastbaar is.

Investeer ik beter in nieuwbouw of in een verbouwing?

De voordelen van investeren in nieuwbouw spreken voor zich: het budget ligt op voorhand vast, je hebt geen onverwachte extra kosten tijdens de bouw en ook niet gedurende pakweg de eerste 15 jaar dat je verhuurt, je bent beschermd door de tienjarige aansprakelijkheid van de aannemer, huurders stappen liever in een frisse, eigentijdse en energiezuinige nieuwbouw enz.

Wanneer is een goed moment om te investeren in vastgoed?

Over het algemeen wordt vastgoed gezien als een stabiele langetermijninvestering, zeker in het dichtbevolkte België waar ruimte om te wonen alleen maar schaarser wordt. Los daarvan is de vastgoedmarkt dynamisch en kan ze variëren door economische en lokale factoren. Investeren in vastgoed doe je daarom op de lange termijn, waardoor het precieze moment van je investering minder van belang is.

Welke locaties zijn het meest geschikt voor vastgoedinvesteringen?

Niet voor niets zijn stedelijke gebieden met goede voorzieningen, openbaar vervoer en een stabiele vraag naar huurwoningen populair voor vastgoedinvesteringen. Maar ook de wat rustigere, omliggende gebieden zijn aantrekkelijk voor veel kandidaat-huurders.

Hoe financier ik een vastgoedinvestering?

De meeste investeringen in vastgoed worden gefinancierd door een combinatie van eigen inbreng en een hypotheeklening. Hoe groter daarbij de inbreng die je zelf kan doen, hoe hoger je rendement, maar ook fiscale voordelen op basis van de vorm van financiering kunnen een slok op een borrel schelen. We vergelijken even de mogelijkheden om vastgoed te financieren:

  1. Klassieke hypothecaire lening: Dit is een lening waarbij je maandelijks een vast bedrag terugbetaalt of het kapitaal aflost. Bij vaste maandelijkse betalingen blijft uw terugbetaling gelijk, terwijl bij kapitaalaflossingen de maandlasten dalen naarmate u meer afbetaalt. De rente voor deze lening is vaak laag, maar het kan lang duren voordat u winst ziet van uw investering omdat de huurinkomsten niet altijd de maandelijkse kosten dekken.
  2. Wederopname kapitaal: Als je eigen woning bijna is afbetaald, kan je het afgeloste bedrag opnieuw lenen voor ander vastgoed. Dit bespaart kosten voor notaris, hypotheek en registratie, maar je huis dient als onderpand, wat risico's kan meebrengen bij betalingsproblemen.
  3. Bulletkrediet: Hierbij betaal je maandelijks alleen rente en los je aan het einde van de looptijd het hele kapitaal af. Je moet kunnen aantonen dat je tegen die tijd het kapitaal kunt betalen, bijvoorbeeld door een uitkering of verkoop van vastgoed. De rente is bij een bulletkrediet hoger dan bij een hypothecaire lening, maar aangezien je alleen interesten terugbetaalt, zijn de maandlasten lager, waardoor je meer overhoudt van je huurinkomsten. Weet wel dat je maximaal 70% van de totale kostprijs lenen voor maximaal vijftien jaar.

Vastgoed (ver)huren

Welk soort vastgoed verhuurt het makkelijkst?

Demografen voorspellen dat tegen 2030 één huishouden op drie (33 %!) een éénpersoonsgezin zal zijn, en dat een gemiddeld huishouden 2,25 personen zal tellen. Woningen en appartementen met één of twee slaapkamers zijn ideaal om op die huurmarkt in te spelen.

Verhuur ik zelf of besteed ik dat beter uit?

Zelf de verhuur van je pand organiseren heeft uiteraard een positieve invloed op je rendement. Dus als je de tijd hebt en graag bezig bent met het vinden van huurders en de opvolging van de huur moet je dat zeker doen. Indien je dagen al meer dan voldoende gevuld zijn laat je de verhuur van je pand misschien liever over aan een professional. Veel vastgoedinvesteerders doen het op die manier. Het kost iets, maar het is goed gedaan, je hebt geen zorgen aan je hoofd en je wint … veel tijd.

Hoe bereken ik hoeveel huur ik kan vragen voor mijn huis of appartement?

Als verhuurder mag je in België zelf de huurprijs voor je huis of appartement bepalen. Dat kan je doen aan de hand van volgende factoren:

  1. Marktanalyse: Alles vertrekt van een goede marktanalyse. Daarvoor noteer je de huurprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt van jouw pand. Dit geeft alvast een idee van wat potentiële huurders bereid zijn te betalen en helpt om competitief te blijven. Zodra je die gegevens hebt kan je je vraagprijs finetunen op basis van volgende factoren:
  2. Locatie: De locatie is een van de meest cruciale factoren. Ligt jouw appartement of huis in een populaire of gewilde regio, of dichter bij voorzieningen die belangrijk zijn voor kandidaat-huurders (scholen, ziekenhuizen, openbaar vervoer), kan je je huurprijs wat hoger zetten.
  3. Grootte en indeling: De grootte van de woning, uitgedrukt in vierkante meters, en het aantal slaapkamers en badkamers, spelen een grote rol. Het spreekt vanzelf dat appartementen of huizen met meer kamers of speciale voorzieningen (zoals een extra badkamer of een tuin) tegen een hogere prijs verhuurd kunnen worden.
  4. Staat van het pand: Nieuwere of recent gerenoveerde woningen verantwoorden een hogere huurprijs. Huurders van een dergelijk pand weten immers dat ze zich de eerstkomende jaren geen zorgen hoeven te maken over lekkende kranen of daken, een kapotte boiler enz. Ook de kwaliteit van afwerking en inrichting beïnvloedt de huurprijs.
  5. Voorzieningen: Extra's zoals een parkeerplaats, balkon, airconditioning, fitnessruimte of zwembad in het gebouw kunnen de huurprijs verhogen. Hetzelfde geldt voor beveiligingsfuncties zoals een bewaker of een alarmsysteem.
  6. Flexibiliteit in huurvoorwaarden: Soms kun je een hogere huurprijs vragen als je flexibeler bent in de huurvoorwaarden, zoals het toestaan van huisdieren of het aanbieden van een gemeubileerde woning.
  7. Economische factoren: Onderzoek van Wonen Vlaanderen toont aan dat huren steeds populairder wordt, zelfs in een typische ‘koopmarkt’ als België. Waar in 2005 nog 74% van de mensen een eigen

    woning had, was dat in 2018 gedaald gedaald naar 71,6%. In de wetenschap dat in onze buurlanden Nederland en Duitsland ongeveer 50% van de mensen huurt, is de verwachting dat ook in België meer mensen zullen kiezen voor huren. Dit is positief nieuws voor u als vastgoedinvesteerder, omdat een groeiende huurmarkt zorgt voor hoge bezettingsgraden en aantrekkelijke maandinkomsten. Weet bovendien dat huurprijzen jaarlijks stijgen. Volgens de jaarlijkse CIB-huurbarometer is de gemiddelde huurprijs in Vlaanderen in 2021 met 2,5% gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor.

Hoe vind ik goede huurders?

Investeren is één, goede huurders vinden voor uw opbrengsteigendom nog een ander. Weet alvast dat de stijgende populariteit van huurwoningen in jouw voordeel speelt. Wie zijn pand op een correcte manier in de markt zet, krijgt daardoor in de meeste gevallen al heel snel meerdere kandidaat-huurders. Maar hoe selecteer je daar dan de perfecte huurder uit?

  1. Spring eruit Door je huurwoning net iets beter af te werken, of door resoluut voor nieuwbouw te gaan, kan je gemiddeld een hogere huurprijs vragen. Daarmee baken je je doelgroep al meteen af en mik je op huurders die waarde hechten aan kwaliteit. En die weten dat kwaliteit zijn prijs heeft. Dat geeft zowel je huurders als jezelf gemoedsrust. Alleen al omdat jullie allebei weten dat er de komende jaren bijvoorbeeld geen grote herstellingswerken te verwachten zijn. En omdat je woning alle eigentijds comfort biedt en voldoet aan de nieuwste energievereisten, hoeven je huurders zich ook geen zorgen te maken dat ze teveel zouden betalen voor energie.
  2. Onderzoek je kandidaat-huurders Het blijft moeilijk om kandidaat-huurders in te schatten. Iemand die zich telefonisch of via e-mail kandidaat stelt kan je immers alleen maar even googelen op basis van zijn of haar naam en voornaam. Zodra er een plaatsbezoek is geweest, hebt je als verhuurder wel het recht om te vragen naar de burgerlijke staat, gezinssamenstelling, maandelijks netto-inkomen en huidig huurbedrag van je kandidaat. Maar dat is het dan ook. Je mag bijvoorbeeld niet informeren naar zijn of haar vermogenstoestand, bron van inkomsten of andere info die je een betere inschatting kunnen helpen maken. Ook daar helpt het wanneer je een ‘beter’ pand te bieden hebt. Wie daar dan echt op gebrand is, is zelf al sneller geneigd je meer info te geven. Over waar hij of zij werkt bijvoorbeeld, hoe lang hij of zij al in een relatie zit, enz. Als je meerdere kandidaat-huurders overhoudt, kan deze standaardinlichtingenfiche je zeker helpen om een keuze te maken. Ze werd door Unia, het BIV (Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars) en de Privacycommissie ontwikkeld om potentiële huurders op een neutrale manier met elkaar te vergelijken. Weet tenslotte dat je ook bij vorige huurbazen mag informeren naar je kandidaten.
  3. Wederzijds vertrouwen en respect Zoals in elke ‘zakelijke’ relatie is ook een goede huurder-verhuurderrelatie gebaseerd op wederzijds vertrouwen en respect. Behandel je (kandidaat-)huurders daarom op de manier waarop je zelf behandeld zou willen worden wanneer je in hun situatie zou zijn. Daarnaast legt een goed huurcontract perfect vast wie wat van wie mag verwachten.
  4. Selecteren is niet discrimineren Huurders weigeren op basis van discriminerende factoren is uit den boze, Dat spreekt voor zich. Denk daarbij aan leeftijd, geslacht en gender, burgerlijke staat, seksuele geaardheid, etnische afkomst, politieke en religieuze overtuigingen, huidige en toekomstige gezondheidstoestand, taal en socio-economische situatie. Maar wat bijvoorbeeld met rokers? Want al na korte tijd krijg je de geurhinder toch niet meer uit je woning? Toch mag niemand weigeren als huurder omdat hij of zij rookt. Want dat is discriminerend. Wat je in dat geval wel mag doen is een rookverbod in je pand opnemen in je huurcontract. En huisdieren? Ook huurders met huisdieren verbieden hoort in principe onder discriminatie. Al zijn er in dat geval twee belangrijke nuances. Ten eerste kan het houden van huisdieren niet toegestaan zijn in het reglement van het appartementsgebouw waartoe jouw appartement behoort. En ten tweede geldt ook het dierenwelzijn. Zo kan je bijvoorbeeld wel een huurder weigeren die in je studio een grote hond wil houden.
Word ik belast op mijn huurinkomsten?

Ja, maar daarin zit wellicht nog het grootste fiscale voordeel. Huurinkomsten van residentieel vastgoed worden immers maar belast het geïndexeerde kadastraal inkomen (verhoogd met 40% wegens verhuur aan een particulier), niet op de werkelijke huurinkomsten.

Wat zijn de regels voor verhuur in Vlaanderen?

Verhuurders moeten zich houden aan de Vlaamse Woninghuurwet, die de rechten en plichten van huurders en verhuurders regelt. Huurcontracten moeten schriftelijk zijn en geregistreerd worden bij het registratiekantoor.

Hoe verloopt de opzeg van een huurcontract door de huurder?

Je huurder mag op elk moment zijn of haar huurcontract beëindigen, ongeacht het type contract. Hij of zij hoeft daar bovendien geen reden voor op te geven. Je huurder moet zich anderzijds wel houden aan de opzegtermijn en soms een opzegvergoeding betalen. Dat werkt zo: Bij huurcontracten van drie jaar of korter is de opzegtermijn drie maanden. De huurder is daarbij gehouden je een opzegvergoeding te betalen van - anderhalve maand huur bij opzegging in het eerste jaar - één maand huur bij opzegging in het tweede jaar - een halve maand huur bij opzegging in het derde jaar. Ook bij huurcontracten van negen jaar en levenslange contracten is de opzegtermijn drie maanden, maar wordt de opzegvergoeding als volgt bepaald: - drie maanden huur als het contract eindigt in het eerste jaar - twee maanden huur in het tweede jaar - één maand huur in het derde jaar. De opzegvergoeding is betaalbaar aan het einde van de opzegtermijn. Vanaf het vierde jaar is er sowieso geen opzegvergoeding meer, alleen de opzegtermijn die in het contract is opgenomen is dan nog van toepassing.

Moet ik mijn huurcontract laten registreren?

Als verhuurder moet je een huurcontract binnen twee maanden laten registreren. Dit kan gratis bij een registratiekantoor in je buurt. Het kantoor houdt een kopie bij en bevestigt de registratie met een stempel. Als je dit nalaat, kan de huurder het contract beëindigen zonder rekening te houden met opzegtermijnen of opzegvergoedingen. Dus een huurcontract registreren is strikt genomen niet verplicht, maar het is in je eigen belang om het zeker te doen.

meer weten?

Contacteer ons dan voor een afspraak. De onafhankelijke adviseurs van Hypotheekwinkel lichten je graag een concreet project toe op basis van jouw wensen en mogelijkheden. We geven je ook enkele voorbeelden van realisaties van investeringswoningen. Zodat jij in alle comfort en objectiviteit de juiste keuzes kan maken.

Traffic sign

Woningen

incl. grond